[ Pobierz całość w formacie PDF ]
2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki wytrawnego wina, 2 łyżki świeżej bazylii, 1 łyżka sosu
sojowego, pieprz, sól.
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć,
osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie
plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię.
Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i
pieprzem.
180. Sałatka z brokułów
Brokuły 1 wiązka, pomidory 2 szt., jajka 1 szt., szczypior, majonez 4 łyżki, czosnek 2 ząbki,
cytryna 0.5 szt., sól , pieprz, cukier szczypta
Ugotować krótko brokuły, ściąć kwiat do salaterki. Dodać: pomidory pokrojone w ósemki,
szczypior posiekany, utarte drobno jajko. Całość zalać sosem majonezowym (majonez, czosnek,
cytryna, sól, pieprz, cukier).
181. Sałatka z brokułów w sosie czosnkowym
brokuly, 2-3 ząbki czosnku, 2 śmietana gęsta ok. 18%, sol, łyżeczka octu (może być tez
majonez).
182. Sałatka z brzoskwini
brzoskwinie 4 połów, kukurydza 1 puszka, czosnek 1 ząbek, musztarda do smaku, majonez
Składniki pokroić i wymieszać.
183. Sałatka z buraków 1
90g buraków, 25g jabłek, 5g chrzanu, 5g oleju, 3g cukru, kwasek cytrynowy, sól
Buraki ugotować lub upiec w skórce, schłodzić, obrać, rozdrobnić w cienkie słupki. Chrzan i jabłka
obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z burakami i pozostałymi dodatkami.
37
184. Sałatka z buraków 2
Buraki ćwikłowe 3 szt., cebula 1 mała, kukurydza 1 puszka, groszek zielony 1 puszka, jajka 5
szt., majonez, sól
Buraki i jajka ugotować, obrać i pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.
185. Sałatka z buraków ćwikłowych i dorsza
0,5 kg małych jędrnych buraków ćwikłowych zalewamy - po dokładnym umyciu osolonym
wrzątkiem, tak by były nim "na palec" pokryte. Do wrzątku dodajemy 1/3 łyżeczki kminku oraz 3
łyżki octu, (aby buraki zachowały barwę). Gotujemy, licząc od momentu zagotowania, 60-70
minut. 50-60 dag ugotowanych w esencjonalnym wywarze z jarzyn filetów z dorsza dzielimy po
ochłodzeniu na cząstki. Ugotowane i ochłodzone po ugotowaniu buraki cienko obieramy i po
przepołowieniu kroimy na cienkie plastry. 2 konserwowe ogórki i duże kwaśne jabłko kroimy w
kostkę. 5 dag wyłuskanych orzechów włoskich rozkruszamy niezbyt drobno. Po delikatnym
wymieszaniu wszystkich składników sałatki, całość zalewamy marynatą, przygotowaną z małego
słoiczka majonezu, 4 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu i drobno posiekanej sporej cebuli.
Marynatę w razie potrzeby doprawiamy, dodając łyżeczkę sproszkowanej słodkiej papryki,
szczyptę cukru i - jeśli chcemy - nieco soku cytrynowego. Sałatka powinna dojrzewać, co najmniej
przez godzinę w lodówce. Podając, dekorujemy ją posiekanym koperkiem i ugotowanymi jajami.
186. Sałatka z buraków i fasoli 1
30 dag buraków, 1 puszka białej fasoli /40 dag/, 2 ogórki kwaszone /15 dag, 1 mały por,
3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki natki pietruszki, cukier, sól, pieprz
Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, ugotować w posolonym wrzątku, ostudzić,
obrać i pokroić w słupki. Fasolę osączyć z zalewy. Ogórki obrać i pokroić w słupki. Por przeciąć
wzdłuż dokładnie umyć i pokroić ukośnie w piórka. W misce połączyć olej, ocet, sól, cukier, pieprz
i natkę pietruszki. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1
godzinę.
187. Sałatka z buraków i fasoli 2
5 buraków, puszka białej fasoli, 3 jabłka, ząbek czosnku, sok z cytryny, 2 łyżki oleju,
2 łyżki majonezu sałatkowego, 3 liście sałaty, sól, pieprz, koperek
Buraki wyszorować, ugotować, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Fasolę osączyć z zalewy. Buraki
wymieszać z jabłkiem i fasolą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej wymieszać z sokiem z
cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Przełożyć na półmisek wyłożony liśćmi
sałaty, polać majonezem. Udekorować koperkiem.
188. Sałatka z buraków i fasoli 3
4 średnie buraczki, 3 jabłka, puszka białej fasoli, 2-3 jajka na twardo, 2-3 ząbki czosnku,
majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Ugotować buraczki, ostudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę. W taką samą kostkę pokroić jabłka i
jajka. Fasolę odsączyć. Czosnek rozetrzeć z solą. Warzywa wymieszać. Dodać kilka łyżek
majonezu, czosnek, sól, pieprz, cukier Doprawić sokiem z cytryny.
189. Sałatka z cykorii
25 dag cykorii, kwaśne jabłko, kwaszony ogórek, 15 dag kiełbasy szynkowej,
pół szklanki groszku konserwowego, 3 łyżki majonezu, sól, cukier, łyżka grubo posiekanego
szczypiorku, papryka lub pomidor do dekoracji
38
Cykorię oczyścić z nadpsutych liści, odciąć piętkę, wydrążyć gorzki głąb. Opłukać, dokładnie
osączyć i pokroić na kawałki długości około 1 cm. Umyte jabłko cienko obrać ze skórki, przekroić
na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub
pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na małe kawałki. Cykorię wymieszać z jabłkiem, ogórkiem,
kiełbasą i osączonym groszkiem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Połączyć z majonezem.
Posypać posiekanym szczypiorkiem. Udekorować paskami papryki lub cząstkami pomidora.
190. Sałatka z fasoli
2 szklanki fasoli, 1 cebula, ogórek konserwowy, 2 łyżki musztardy, 1/2 szklanki majonezu,
łyżka śmietany, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej zieleniny, ocet, sól, pieprz, cukier
Cebulę drobno posiekać i od razu wymieszać z łyżką majonezu. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i
rozetrzeć z solą na miazgę, wymieszać z musztardą i majonezem, dodać śmietanę. Ogórek pokroić
w cienkie paseczki wymieszać z ugotowaną, ostudzoną i odcedzoną fasolą, cebulą i sosem, dodać
posiekaną zieleninę. Przyprawić do smaku solą, octem, cukrem i pieprzem.
191. Sałatka z fasolki szparagowej
30 dag fasolki szparagowej, 1 cebula /10 dag/, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego, 1 łyżka łagodnej musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól,
pieprz
Fasolkę umyć, koniuszki strąków odciąć, a strąki przekroić na pół, ugotować w posolonym
wrzątku. Osączyć i ostudzić. Cebulę i czosnek obrać i opłukać. Cebulę drobno pokroić, a czosnek
zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. W misce wymieszać musztardę z octem dolewając stopniowo oliwę.
Dodać natkę, czosnek z cebulą oraz fasolkę. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać i
schłodzić w lodówce.
192. Sałatka z gotowanych porów
12 porów, sól, sos winegret, posiekany szczypiorek
[ Pobierz całość w formacie PDF ]